1,2,3 Hooge Vuursche

Ja inderdaad, het waren er 3 … driemaal is het Kasteel van de Hooge Vuursche opgebouwd en tweemaal weer afgebroken.

Dit bosgeheim gaat over de vergeten vijvers en paden die nog steeds zichtbaar zijn voor ons speurders. De route begint weer vanaf ons startpunt NS Baarn met haar gezellige huiskamer. We kiezen een mooie route naar de oprijlaan van Buitenzorg richting de Hilversumsestraatweg. Nog voor we de oude toegangspoort bereiken, slaan we rechtsaf en gaan via een kruip sluippaadje richting de poort van de Hooge Vuursche.[metaslider id=”3968″]
Als je de hekken van kasteel de Hooge Vuursche vergelijkt met het roestige hek aan de overzijde van de Hilversumsestraatweg, weten we gelijk waar Hooge Vuursche 2 gestaan heeft. Waarschijnlijk is de verbreding van de Hilversumsetraatweg de reden van de verhuizing geweest. Vanaf de poort houden we rechts aan en wandelen naar het pomphuis.
Let op je begeeft je nu op privé terrein en dient de gasten van het hotel de Hooge Vuursche niet te storen. 

Onze tocht gaat om de oude slangachtige vijver van het kasteel heen. Gelijk aan het begin vinden we een prachtige trap met balustrade die ter verfraaiing diende. Het valt op dat het talud van de vijver steiler en hoger is dan je elders in het bos vind. Dit geeft aan dat de vijver extra uitgediept is om ook zomers ruimschoots voldoende water te hebben voor de mooie fontein aan de voorzijde van het kasteel. Aan het uiteinde van de  vijver zien we een eilandje.
Voorbij het eiland verlaten we de oever en genieten van een geweldig mooi oud naaldbos. De winterstorm van 2018 heeft ook hier behoorlijk huisgehouden.
Via een groot open beukenbos komen we bij de oudste Hilversumsestraatweg en haar prachtige dubbele bomenrij.
We volgen dit pad en na een klimmetje verlaten we het terrein van de Hooge Vuursche 3. Ons pad loopt achter de boswachterij langs . In dit gebied stond het eerste kasteel ( landhuis) de Hooge Vuursche. Voor ons als speurders in het bos is dit een geweldige  plek met heel veel aanwijzingen en ook geheimen. Zo vinden we hier de bekende kruisvijver met aan het einde een soort van slangenvijver. Maar dat is allemaal bekend terrein en loopt de witte-paaltjes route langs. We vonden een oude kaart waar prachtige laan en vijver-gebiedjes op stonden. En ook een oude kaart waar de plek van kasteel de Hooge Vuursche 1 gestaan heeft. Pak de kaarten er zelf bij en kijk eens rond en droom weg in de tijd.

een leuk detail op deze kaarten is dat de plek van boerderij de Kaap en boerderij Groeneveld verwisseld zijn.  De boerderij-namen verwezen naar de bewoners.

Tip: Adriaan geeft regelmatig rondleidingen langs een van de vele bosgeheimen die hij ontrafeld heeft. Wilt je ook een keer meespeuren houd dan Facebook.com/GAANenBeleven of www.GAANenBeleven.nl in de gaten. 

foto:topotijdlijn.nl

foto:topotijdlijn.nl

Hieronder is de GPS route op afstandmeten.nl te vinden:

Meer verdieping:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_de_Hooge_Vuursche
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooge_Vuursche