Het geheim van de praamgracht

Deze speurtocht startte met een mislukte foto …Na de nieuwe beschoeiing bij haar monding in de Eem viel het me op hoeveel prachtige plantenen dieren er te vinden zijn. We spotte al eens een zwemmende ringslang en fotografeerde tal van mooie bloemen en landschapskiekjes. Een van die foto’s was bijna perfect. Vuilnis verpestte het plaatje. Welke gek doet nu zoiets?
Even terug in de tijd
… waarom is deze gracht er eigenlijk en wat was haar doel ?
De eerste berichten over de praamgracht stammen uit de 12de eeuw als transportgeul voor veen uit de Vuursche. Veen werd vervoert op een Praam (boot), vandaar de gracht nu naam Praamgracht heet. 

foto via fb oude en nieuwe fotos baarn

Bijna was de praamgracht een zeer grote en belangrijke zeevaartroute geworden om de schepen via de Zuiderzee naar de Domstad (Utrecht) te leiden via de Eemvaart.


bron: wiki eem kanaal
Op de koffie bij De Koning
Samen met een paar vrienden hadden we 30 kubieke meter vuilnis uit een geweldig mooi natuurrijk bosje gesleept … De gemeente kreeg er lucht van en we werden op het gemeentehuis ontboden voor een bakje koffie en een leuke rondleiding door het prachtige oude pand (later meer). Wethouder (Mariska De Koning) vertelde over een actievere rol van de gemeente om schoonmaakinitiatieven te ondersteunen met raad en daad …
Ondertussen bleef de vraag knagen en we besloten uit te zoeken hoe we het drijvende vuil letterlijk tegen konden houden. Een bevriende molenaar bracht soelaas. Wij leggen een drijvende balk met een diameter van 30 cm voor de inlaat van de molen zodat er geen ongewenste vuilnis voor het rad komt … Na wat overlegrondjes kozen we een plek waar de bootjesbezitters er geen last van hebben en het gevangen vuilnis makkelijk verwijderd kan worden.
Waar komt het vuilnis vandaan en hoe stoppen we de verse aanvoer?  … We volgden de praamgracht vanaf de monding stroomopwaarts. We kwamen meer flesjes, zakjes en piepschuim tegen maar nog geen duidelijke oorzaak zoals een school of hangplek.
Bij de spoorbrug zagen we de oude bomkraters van een mislukte poging om het spoor te blokkeren in WO II … De afdrukken zijn nog steeds goed zichtbaar. Langs het spoor ligt natuurlijk altijd zooi maar dat is maar een oversteek van 20 meter en vast niet de hoofdbron. Aan de andere zijde zagen we een grote paardenweide die hooguit de bron van plastic stro(=hooi) touwtjes was die we al eerder uit de verse bagger van de praamgracht getrokken hadden. Maar ook nu ging het drijvende vuil gewoon door … We staken over en liepen langs de praamgracht en de Biltseweg (N234) langs Paleis Soestdijk en daar viel het kwartje … het waren geen scholieren of zwervers of jongeren maar automobilisten die hun auto netjes schoon willen houden ten koste van hun eigen mooie natuur.

Opruimen en informeren en het effect meten om te kijken hoe we een blijvend resultaat kunnen creëren. 
En Met een groep natuurhelden uit Baarn en Soest ruimden we de berm op en verzonnen een lange lijst met tekstjes voor op een bord langs onze schone berm. Onder andere “Wees een held, maak van de berm geen vuilnisbelt“. De borden worden door de gemeente Baarn rond de plek des onheil geplaatst vertelde Mariska de Koning  ( deelnemer maar ook DE wethouder van Baarn ) zodat we daar hopelijk nooit meer op hoeven op te ruimen … de drijfbalk gaat het voor ons in de gaten houden.

Bij het oprapen bleek 50% van het volume blik te zijn, dus zodra er een statiegeld heffing op blikjes komt, zal dat minimaal de helft van alle zooi schelen. We vonden bijvoorbeeld maar twee statiegeldflessen, twee zwangerschapstesten en briefgeld uit Sri Lanka.
Op de terugweg naar huis vonden de deelnemers het lastig om het andere vuilnis langs de weg te laten liggen en hier en daar werd nog snel even ‘stiekem’ een zakje en een blikje opgeraapt.

Meer verdieping:
http://kanaleninnederland.nl/kanalen/utrecht/praamgracht 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Praamgracht
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eemvaart
https://www.facebook.com/bermbrigade/

Update 6 februarie 2019 : Ondertussen is de drijfbalk geplaatst en deze ving in de eerste dag al 6 flessen … dat hadden we nooit verwacht we dacht eerder aan petflessen en ander drijf zooi maar wat niet is kan nog komen … zolang er geen adequate preventieve aanpak komt ( lees borden en handhaven ) komen kan dit nog jaren doorgaan … wordt vast vervolgt.

Update juni 2019 Een reptielen hotel aan de praamgracht
Omwonenden hebben de vuilnis en het normale organische materiaal gescheiden waardoor er een mooie berg ontstond. We vonden dat we hier iets moois mee moeten doen dus vroegen we hulp aan een bevriende expert van het Ravon.
We hebben het Ravon geholpen om twee mooie broeibulten te maken als broedplaats voor amfibieën, locatie ‘A’ is bij de balk, locatie ‘B’ is een rustiger plek bij het spoor. We zijn erg benieuwd welke plek het meeste reptielen gaat voorbrengen.

Update Augustus 2019:
Ondertussen blijft het mooi schoon voor de balk. Mogelijk werpt het nieuwe kantenmaaien waarbij de vuilnis gelijk wordt opgezogen zijn vruchten af.
Grote dank aan Vallei en Veluwe voor hun positive medewerking aan ons project !!

Update 2023:
Ik ben gestopt met meldingen naar waterschap vallei en veluwe nu het lijkt dat de mannen bewust de balk weg halen/ open zetten omdat het dan minder opruim werk geeft. De vuilnis drijft weer naar Boyan Slat dit het tzt voor ons gaat opruimen …

Bevindingen:
In de praam gracht drijft voornamelijk glas en en enkel plastikflesje. Na het maaien en direct afvoeren is er veel minder zwerfvuil via de berm van de biltseweg de praam gracht in geblazen.
De onzichtbare vervuilen gaan we met “vang de watermonsters” meten:
https://natuurenmilieu.nl/watermonsters/



Vervolg:
De zwerfvuil trilogie ( een verhaal met een staartje )