Interview met Robert Dam

Wie is Robert Dam?
Ik ben 48 en woon samen met Nienke Gijsen in Woudenberg, een ideale trainings- en buitenspeellocatie: vlak, heuveltjes, water, bos akkerland. Samen hebben we een dochter,  Lotte van nu bijna 12 jaar.[metaslider id=1634]
Vanaf kinds af aan was al ik al een buitenmens; ik ging veel kamperen en werd vanaf ongeveer 8 jarige leeftijd lid van scouting.  Bij de scouting heb ik ’alles’ doorlopen en uiteindelijk zelf trainingen ontwikkeld en gegeven.
De laatste 20 jaar heb ik eigenlijk niets meer voor de scouting gedaan, maar ik ben nog wel regelmatig op pad met een groep vrienden die elkaar daar heeft ontmoet.
Mijn banen variëren van automonteur, machine bankwerker, verkoper bij buitensportbedrijf Carl Denig in  Amsterdam en Nieuwegein, taxichauffeur, reisleider, buitensportinstructeur, bedrijfsleider/coördinator bij een outdoorbedrijf waarbij ik verantwoordelijk was voor de gehele planning van het materiaal, personeel en logistiek voor het outdoorbedrijf met vestigingen en activiteiten in geheel Europa.
Na freelance te hebben gewerkt  bij diverse outdoor-aanbieders in België en Nederland ben ik uiteindelijk mijn eigen bedrijf gestart: Madventure.eu Nu ben ik voornamelijk actief langs de Grebbelinie en Utrechtse Heuvelrug. We proberen iedereen op zijn of haar manier en niveau te laten genieten van de natuur en cultuurhistorie en daarvoor bedenken we steeds weer nieuwe programma’s. Door onze kinder-doefeestjes staan we vooral bekend als dé specialist voor als men iets voor of met kinderen wil gaan doen.
Aan alle sporten heb ik wel geproefd en eigenlijk vind ik alles leuk (met uitzondering van voetbal en boxen 😉
Maar mijn hart ligt toch wel bij de bekende buitensporten: ATB’ en, kanoën, wandelen, trekking, en dan het liefst in de bergen. En overnachten: kamperen!! Wintersport is voor mij telemarken. Wel de luxe-versie: zo van je appartement de piste op en met lift naar boven.
Momenteel ben ik voor zover het werk dat toelaat, actief in het steppen (kickbike).  Ik probeer zoveel mogelijk wedstrijden nationaal en internationaal te rijden. Ik kan goed meekomen in de nationale middenmoot en elk jaar weer neem ik me voor harder te trainen omdat er meer in zit. Alleen in de zomer komt zelfs van het trainen weinig door het seizoenswerk; het is dus hollen of stilstaan.
Ik ben eigenlijk toevallig in het steppen gerold en het bleek een ideaal alternatief voor het hardlopen. Hardlopen ging niet meer omdat ik snel last krijg van mijn knieën. Over de weg fietsen, trekt mij minder, maar steppen zowel op weg als off road bevalt me prima. Onderling heerst er tijdens de wedstrijden een heel open en collegiale sfeer; ook al zijn we concurrenten, we lenen gerust elkaars materiaal en delen onze kennis, zelfs met heel directe concurrenten.
Alleen al van buiten zijn, al is het maar lekker bij een vuurtje zitten, word ik al heel blij. Of gewoon een dag voor je tent hangen met uitzicht op bergen…

Aan welke meerdaagse trektochten bewaar je de beste herinneringen?
Dat is een heel lastige …. er zijn zoveel diverse tochten, gezelschappen en momenten geweest…..
Maar uiteindelijk denk ik een trektocht in Nepal die ik samen met mijn partner en dochter heb gemaakt in het Annapurna-gebied. Mijn dochter was toen nog net geen 4 jaar en bijna leerplichtig, dus dachten wij ’nu kunnen we nog net een keer in het gunstige seizoen naar Nepal’. We hadden een paard met paardenman geregeld. Zo kon de bagage door het paard gedragen worden en ook mijn dochter kon daar op. Als het te veel, te zwaar werd of als ze er gewoon genoeg van had. Ik had al diverse tochten en reizen gemaakt in Nepal, spreek een beetje Nepalees, ken de cultuur goed en was ook al bij veel mensen thuis geweest. En door zo’n klein blond meisje kregen we nog meer aanspraak met de lokale bevolking. En een totaal andere beleving en invalshoek.
Iedereen zou ik dit ook zeker willen aanraden. Ga met je kind naar Nepal. Je moet je natuurlijk wel wat aanpassen en heel flexibel zijn. En niet meteen de hoogste top willen beklimmen.
Nu 8 jaar later herinnert Lotte zich nog de openheid, gastvrijheid van het Nepalese volk. Alleen is ze helaas ook een echt paardenmeisje geworden. Zou het er iets mee te maken hebben ☺

Welke dagrugzak gebruik je en wat is daar fijn aan?
Dat is een makkelijke vraag! Mijn zolder ligt vol met divers materiaal en tassen. Ik ben een grote fan van Decathlon. Je vraagt je soms af hoe het voor die prijs gemaakt kan worden. Dus super prijs-kwaliteit-verhouding. Ik gebruik verschillende rugzakken.
Alleen als het gaat om tenten en slaapzakken dan heb ik toch een duurdere smaak. De tent moet altijd van een goed merk zijn en en de slaapzak moet een donsvulling hebben.

Welke kleding gebruik je?
Daarvoor geldt hetzelfde als de vraag hiervoor: mijn kast hangt vol met Decathlon-materiaal. Ook mijn bedrijfskleding komt daar vandaan. Eigenlijk slijten alleen de ritsen.

Slaap je buiten?
Dat is heel wisselend. Meestal slaap ik in een tent, al ben ik niet bang voor een bivakje. Ook heb ik voor mijn werk in België vaak in een busje geslapen;  toch een soort van privé slaapruimte). Ik heb jarenlang mijn NALO 2 van Hilleberg gebruikt. Na de geboorte van mijn dochter in febuari 2004, hebben we een grotere tent aangeschaft: de Eureka Tunnelvision. Inmiddels zijn we toch weer iets kleiner gegaan en gebruiken we nu een Eureka Bighorn 3 en ook steeds vaker de Hilleberg nog (die hoewel oud, het nog prima doet). Inmiddels heeft ook Lotte haar tweede  eigen tent, een Coleman.

Hoe ziet je keuken eruit?
Mijn MSR Whisperlite benzinebrander en Tefal pannensetje gaan bijna altijd mee. Gasbranders gaan mij niet snel genoeg.

Wat moet er altijd mee?
Eigenlijk gaat er tegenwoordig altijd een wing mee – een tarp die je overal overheen, tussen of bij kunt spannen, tegen de wind, regen of zon.En koffie !! (filter of oplos). Maar eigenlijk sleep ik altijd teveel mee. Zeker tegenwoordig…

Heb je tips voor beginnende avonturiers?
Koop (tijdig) een goede topografische kaart en ga thuis al voor genieten. Ik kan dagen vooraf  in gedachten al op de kaart rond dwalen. Plan niet te volle dagen, maar laat je leiden door het moment. Blijf gerust een dag rond een hut hangen en geniet van het uitzicht en het leven rondom de hut. Go Slow of zo als de Nepalezen het zeggen ’Bistarie Bistarie’ !

Wat is je absolute favoriete item?
Is er eigenlijk niet. Als ik echt iets moet kiezen wellicht mijn slaapzak (Denig Finmark) of toch die koffie weer.

Vraag van Robert aan zichzelf?
Hoe creëer ik voldoende inkomsten en tijd om er meer buiten op uit te gaan.

TIP: GAANenBeleven! houdt 21/22 mei 2016 voor het eerst een step2daagse en Robert gaat zelf mee!!