Interview met Frank van Zwol

Wie is Frank van Zwol en welke korte en lange avonturen heb je beleefd?

Frank van Zwol (1963) is een geluksvogel die van buitensport zijn werk heeft gemaakt. Hij schrijft als freelancer voor Op Pad over zijn avonturen en voert als technisch redacteur ook materiaaltests uit. Zijn avonturen en expedities – meestal samen met zijn vrouw Jolanda Linschooten en husky Herschel – gebruikt hij als setting voor avontuurlijke faction-thrillers. Daarnaast geeft hij met zijn bedrijf Wilderness-Effect outdoorcursussen en is hij leverancier van Ally vouwkano’s. Een avontuurlijke duizendpoot.

De lijst van korte en lange avonturen is nauwelijks nog te reproduceren. Vanaf mijn achttiende ben ik fanatiek met buitensporten. Aanvankelijk vooral wildwaterkajakken, later ook klimmen en speolologie. Jarenlang fanatiek wedstrijd-oriënteringslopen gedaan, mountainmarathons gelopen en gemountainbiked. Later kwamen daar het winterkamperen, open kanovaren en de wildernisexpedities bij. In 2006 volgde ik in Canada de drie maanden fulltime opleiding tot wildernisgids. Sindsdien werk ik voor mezelf. mezelf.[metaslider id=406]

Een paar opmerkelijke lange avonturen:
-Dwars door Alaska van noord naar zuid (1997) per MTB, te voet en per kano. Jolanda schreef hier Keerpunt Alaska over.
-Oversteek van de Groenlandse ijskap (2007) op ski’s. Deze expeditie werd de basis voor mijn thrillerdebuut Het Thule-incident.
-Yukon Goldrush (2011). 1500 kilometer te voet en per kano door de Yukon Territories, wat uitliep op een regelrechte survivaltocht. Het inspireerde mij tot de thriller KLEM.
-Solo te voet over Spitsbergen van Longyearbyen naar Barentszburg (2013). Geen lange tocht, maar in je eentje kamperen tussen de ijsberen met struikeldraden rond je tent en een geweer onder handbereik is wel heel apart. De tocht leverde mooie input voor mijn laatste thriller: Niemandsland.

Maar het gaat niet alleen om de grote avonturen. Vlak bij huis kun je geweldige tochten maken. Voor Op Pad schreef ik de serie ‘Nederland op zijn wildst’ en afgelopen jaar een reeks over microavonturen. Toppers in deze reeks waren voor mij de bivaktocht op een stormachtige Boschplaat, packraften op de Swalm in Limburg en helemaal gaaf was de zwemtocht in De Wieden, waarbij ik mijn uitrusting voor de overnachting in een waterdicht tonnetje achter me aantrok naar de bivakplek.

Welke dagrugzak gebruik je en wat is daar fijn aan?
Dat is nogal een stapel geworden door de jaren heen. Boven op de stapel ligt een Bergans Skarstind 32 liter, dus dat is de rugzak die ik momenteel het meest gebruik. Een allround dagrugzak met een ventilerend mesh rugpand. Gaat mee als ik een dagje ga wandelen, maar ook als ik boodschappen doe in de stad en een eind moet lopen. Het vrij lange rugpand is prima voor mijn lengte.

Welke kleding gebruik je?
Dat ligt aan de activiteit. In de Canadese kano gaat er wat anders mee dan met winterkamperen of  bij een rugzaktocht. Sinds 2014 worden Jolanda en ik gesponsord door het outdoormerk Bergans of Norway, dus vult mijn garderobe zich vooral met dit merk. Vooral het eigen ademende membraan van Bergans, Dermizax bevalt me prima.

En dan buiten slapen?
Soms een bivakzak of tarp, maar meestal toch een tent omdat ik vaak in koude en barre weersomstandigheden en boven de boomgrens overnacht. Jarenlang gebruikten we Hilleberg tenten, zoals de Keron 3 op Groenland en de Nallo 2 GT in de Yukon. Via Bergans gebruiken we nu de Compact Light 3 (zomer) en een Compact 4 (winter). Ik ben dus een fanatiek gebruiker van tunneltenten. Je krijgt ze in een orkaan nog in je eentje opgezet, probeer dat maar eens met een koepel…  Kijk hier maar even hoe we onze tent opzetten op Groenland:

De keuken?
Ik kook het liefst op houtvuur. Als open vuur niet is toegestaan gebruiken we een bushcooker. Voor expedities, wintertochten en boven de boomgrens is benzine de eerste keus en de MSR-XGK II zonder twijfel de beste brander. Weinig onderdelen, dus kan er ook niets stuk of gaan lekken. Wel moet je een enorme teringherrie voor lief nemen. De laatste jaren gebruiken we steeds vaker een Jetboil. Door het spectaculair lage gasgebruik hoef je geen rugzak gasbolletjes meer te sjouwen en de brander is fluisterstil. Handig als je een gesprek wil voeren of niet opgemerkt wil worden in het bos.

Wat moet er altijd mee?
Jolanda, o nee, dat is wie. Favoriete uitrustingsstukken die al decennia meegaan zijn mijn Silva Ranger 15 TDCL kompas en mijn Kershaw Black Horse vouwmes.

Tips voor beginnende avonturiers?
There is no shortcut for experience. Bouw je ervaring in een reeks van jaren rustig op en ga niet meteen voor de hoogste, de verste, de langste of weet ik wat voor onzinnig superlatief. Leer in een vertrouwde omgeving de grenzen van jezelf en je uitrusting kennen en zet dan pas een volgende stap. Wil je snel veel leren, volg dan een cursus bij een expert – ja, dat kan bij mij voor winterkamperen, bushcraft en survival, kaart en kompas en open kanovaren. Kijk maar op mijn website: www.wilderness-effect.nl

Wat is je absolute favoriete item?
Kom ik toch weer op mijn kompas en mijn mes uit. Waarschijnlijk omdat die niet specifiek voor een buitensport zijn, maar gewoon altijd van pas komen.

Vraag van Frank aan zichzelf?
Het realiseren van mijn avonturen, boeken, artikelen, materiaaltests, cursussen en kanoverkopen vraagt het nodige kunst en vliegwerk en al die activiteiten – hoe mooi en bevredigend ook – versterken elkaar enerzijds, maar zitten elkaar soms ook in de weg. Op welke van mijn activiteiten ga ik de komende jaren het accent leggen?